Kako prevzeti odgovornost

Kako prevzeti odgovornost za svoje življenje?

Kako prevzeti odgovornostKako prevzeti odgovornost za svoje življenje zagotovo ni najbolj priljubljena tema, je pa vsekakor osvobajajoča. (1)

.

Tako za tiste, ki preveč prevzemate odgovornost (še za druge), kot tudi za tiste, ki se jim zdi, da je življenje brez prevzemanja odgovornosti zase čisto dobro in ne vidijo dolgoročnih posledic.

.

Prevzemanje odgovornosti se (na srečo) spreminja skozi življenje, tako da je sprejemanje odgovornosti zase in opuščanje odgovornosti za druge vseživljenjski proces učenja skozi odnose.

.

.

Kako je prevzemanje vaše odgovornosti povezano z otroštvom?

.

.
Prevzemanje odgovornosti se dogaja sočasno in spontano pri vsaki stvari, ki se je naučite in jo potem zavestno vpeljete v svoje življenje.

.

Odgovornost staršev za otroke se obrne v odgovornost otrok do sebe, do svojega življenja.

.

V osnovi se učite odgovornosti za svoje življenje od svojih staršev oziroma vzornikov, ki se vas dotaknejo v dobi otroštva. Pri tem sem opazila, da ni nujno, da otrok ponovi vzorec odgovornosti, temveč se lahko zgodi ravno obratno.

.

Neodgovorno starševstvo

.

Če so na primer vaši starši bili neodgovorni do vas, niso poskrbeli za vašo dobrobit, za vaše potrebe, se potem lahko zgodi dvoje:

.

  • vi sledite zgledu staršev, v vašo podzavest je vtisnjen sistem, da niste vredni ljubezni = odgovornosti in jo tudi sami Neodgovorni staršido sebe ne sprejmete in vaše življenje je posledica tega. Zaradi tega potem trpijo vsi vaši odnosi, dokler ne začnete sprejemati odgovornost zase. Četudi srečate ljudi, ki bi vam želeli izkazati ljubezen ali z vami sodelovati, vi tega ne morete sprejeti, se upirate temu in samo vprašanje je, kako dolgo bo okolica vztrajala pri pozitivni naravnavi do vas.

.

  • Lahko pa se odločite in zberete svojo lastno notranjo moč in se razvijete ravno obratno, kljub negativnim izkušnjam iz otroštva. Pri tem je velika verjetnost, da boste pretiravali z odgovornostjo tako zase kot za svoje bližnje, saj boste želeli zagotoviti, da se kaj takšnega, kar se je zgodilo vam, ne zgodi tistim, ki jih imate radi.

.

Pretirano odgovorno starševstvo

.

Podobno se zgodi, če so bili vaši starši pretirano odgovorni, to še ne pomeni, da ste tudi vi odgovorni zase:

.Odgovornost staršev do otrok

  • lahko sledite zgledu staršev in ste bili odgovorni že v vrtcu za svoje stvari, v šoli, da je bilo vse urejeno in da ste se redno učili in delali domače naloge, … in ste odgovorni tudi sedaj za vse, kar se tiče vašega življenja. Takšna odgovornost je zares zdrava, kar nima čustvenih pogojevanj in vam je vse to popolnoma naravno.

.

  • Lahko pa se zgodi, da vam je odgovornost staršev ustrezala na način, da ste se razvili v bolj leno bitje in ste vzorec odgovornosti, ki so vam jo izkazovali starši prenesli na svoje bližnje (prijatelje in partnerja) in dovolite, da še naprej drugi prevzemajo odgovornost za vas. Vi pa lahko potem mirno njih krivite za svoje neuspehe ali slabo počutje.

.

Iz tega lahko sklepamo, da ne morete kriviti staršev za vaše stanje odgovornosti, niti kot starš ne morete računati, da se bodo otroci naučili od vas prevzemanja odgovornosti.

.

Če želite, da vaši otroci dobijo najboljši paket prevzemanja odgovornosti zase, je pa seveda nujno, da jih naučite, da imajo njihova dejanja posledice.

.

Kako to narediti in sočasno spodbujati njihove potenciale bo tema enega izmed prihodnjih blogov.

.

Kako prevzeti odgovornost? Poglejmo si 4 oporne točke za lažji začetek. (2)

.Odgovornost v življenju

.

.

Kako prevzeti odgovornost ne glede na preteklost? 4 oporne točke za pomoč

.

.

Ozrite se okoli sebe in videli boste, kako in kje sprejemate odgovornost zase, kje pa še malo šepate.

.

Naslednje 4 oporne točke so vam lahko v pomoč, da vidite, kje dobro sprejemate odgovornost za svoja dejanja, ki ustvarjajo dobrobit po posameznih področjih:

.

1. Kako prevzeti odgovornost za FIZIČNO TELO / VAŠ PROSTOR – dom / pisarna

.

Odgovornost za življenje domKako sprejemate odgovornost za svoja dejanja povezana z vašim fizičnim telesom (videzom in dobrim počutjem)?

.

Prelagate to na kasnejši čas ali na druge ljudi? Imate polno izgovorov, zakaj vaš dom ni pospravljen in vaše telo ni razgibano?

.

Do kdaj se vam zdi, bo to “prelaganje odgovornosti” delovalo in kdaj bo realnost pritisnila z močjo, ki se ji ne boste mogli izogniti?

.

2. Kako prevzeti odgovornost za ČUSTVENO STANJE / ODNOSI

.

Kako sprejemate odgovornost za vaša čustva? Ste tisti, ki aktivno vpeljuje dobro voljo, energijo v svoje odnose ali ste bolj nagnjeni k pasivnemu odzivanju na vse, kar se dogaja okoli vas? Ste spoznali sebe in svoja čustva dovolj, da razumete, da niso drugi odgovorni za vašo žalost in da se ni nihče na svetu rodil samo za to, da v vas spodbuja občutke ljubezni, sreče?

.

Se zavedate, da ima vsak svojo usodo, ki ga vodi po poti spoznavanja sebe in delovanja iz odgovornosti zase? (3)

.

3. Kako prevzeti odgovornost za BRANJE / IZOBRAŽEVANJE / VAŠE MISLI

.

Vam je bila šola nujno zlo in od takrat, ko ste zaključili z obveznim branjem, niste prebrali ničesar več? (No, priznam, tole Odgovornost do znanjavprašanje je tukaj brezzvezno, ker sicer ne bi brali tega bloga 😎  / je pa koristno, da opazite ljudi, ki se na takšen način branijo odgovornosti pred znanjem).

.

Kdaj ste bili nazadnje v knjižnici? Se vam zdi, da eni ljudje kar vedo stvari, vi pa ne? Ste se zamislili, da mogoče preberejo kakšno knjigo več na temo, ki jih zanima?

.

Celo življenje berem knjige. Veliko knjig. V osnovni šoli sem prebrala vse knjige o vseh pravljicah iz vsega sveta, ki so takrat obstajale v naši knjižnici na Polzeli. Po 17 letu so me rešile knjige o dušah in vseh alternativnih vedah. Prebrala sem vse, kar je obstajalo v Sloveniji, od prve knjige Ljubezen in duhovna rast do vseh knjig slovenskih pionirjev v duhovnosti (Marka Pogačnika, Lidije Asta … ).

.

Potem pa me kdaj kdo preseneti s kašno prošnjo po mailu, da naj mu osebno napišem kaj več o dušah ali o kakšni drugi tematiki 🙂 . Ljudje: še vedno obstajajo knjige in knjižnice! Moje veliko zadovoljstvo je, da vam lahko preko oddaj predajam praktična znanja, a ne morem namesto vas misliti in razmišljanje je večji privilegij, kot si mislite. Ne potrebujete kopirati drugih, če razmišljate. Lahko si ustvarite čisto svoje srečno življenje, če razmišljate.

.

Zato prevzemite odgovornost za svoje misli in namesto, da jih uporabljate za bedarije (beri: primerjanje z drugimi, iskanje krivcev za vaše slabo počutje in podobno), se odločite za izobraževanje samega sebe. Internet ima tudi to vrlino, da je vse napisano in dostopno. A še vseeno: ”ni ga čez” dobro knjigo in pogovora o njej z osebami, ki jih zanima ista tema. Zato ne čakajte, odgovornost je na vas, da najdete prave informacije in znanje za vaše življenje.

.

.

Sama sem se leta 2008 vpisala v šolo za dizajn in so mi vsi govorili, če nisem malo prepozna. (??? WTF) Prepozna s čim? Znanjem? Sedaj obiskujem Astrološko šolo in se že veselim prvih predavanj. “Do konca življenja se človek uči in potem neumen umre,” je bil izrek moje babice, ki ga zagotovo poznate. A da umreš bolj neumen, kot si se rodil … za to ni nobene potrebe.

.

4. Kako prevzeti odgovornost za SREČO / SPREJEMANJE ŽIVLJENJA / SODELOVANJE v SPREMINJANJU /

.

Ta del imenujem: odgovornost za nekaj “več” v življenju. Sem spada odgovornost do svoje lastne Svetlobe in do sobitij (rastlin in živali). Kako sprejeti odgovornost za to področje, ko se vam mogoče zdi, da to področje živi samo po sebi?

.

Rastline in živali močno čutijo neodgovornost človeka, zato je nujno, da vsaj razmišljate o tej odgovornosti:Odgovornost do živali

  • o kupovanju predmetov, ki jih testirajo na živalih,
  • o kupovanju stvari, ki rušijo naravni ekosistem,
  • o odgovornosti do izražanja / molčanja ob tem, ko se dogajajo zlorabe/ nepravilnosti in trpijo nedolžni. (4)

.

Ja, za vse to ste odgovorni, pa če veste ali ne, zato je potrebno sprejeti odgovornost tudi za stanje v svetu na način, da prenehate biti del problema in postanete del rešitve.  Pa čeprav “samo” z meditacijo ali dobrimi mislimi podpirate tiste, ki se borijo za pravice rastlin / živali / otrok / zavrženih / … In podpirate Svetlobo na Zemlji.

.

.

Kako sem sama prišla do odgovornosti na tem področju?

.

.

Izraz, ki se me je prijel v mojih bolj nesrečnih časih: “Sreča spremlja srečne!” mi takrat povzročil kar precej sivih las, ko sem razmišljala, kako nepošteno je to, da me sreča ne obišče ravno sedaj, ko sem tako nesrečna.

.

Odgovornost do dušeTako me je življenje ”stiskalo” nekaj let (ali pa sem sama ”stiskala” življenje, ne vem zares :lol:) in potem se je vse tako zgostilo, da je bilo skoraj nevzdržno.

.

En dan sem izgubila vse denarne prihodke in brez vizije, kako naprej. Po dveh urah neznosne panike, ki me je zajela, pa se je zgodilo znotraj mene spoznanje, da je Življenje nekaj več.

.

Da ne gre samo za preživetje.

.

Da ni nobenega smisla, da pestujem svoje negativne vidike, temveč da moram doumeti nekaj večjega.

.

Od te točke dalje sem prevzela odgovornost za ta “nekaj več”, za Svetlobo Duše, ki me je poslala na Zemljo. Seveda sem potem zanemarila vse ostalo in se fanatično lotila raziskovanja tega večjega principa, ki pa me je pripeljalo nazaj do točke 1. – 3. Skozi prevzemanje odgovornosti na vseh področjih se življenje lahko odvija v harmoniji.

.

Tudi mnogi drugi zanemarite prve tri točke zavoljo te, zadnje, vendar vaša Duša ob tem ni zadovoljna in tudi vi zares ne, zato je smiselno, da z odgovornostjo pokrijete vse točke, vsa področja življenja in takrat se šele začne dogajati tisto pravo življenje, za katerega ste prišli na svet.

.

Sprejmite ga: Življenje s polno energijo, s polno podporo!

.

Srečno,

.

Andreja

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=TvKjmPdxeVw

NOVO!

Ne spreglejte delavnice "Osnove feng shuia za poletje", 14.06.2024

This will close in 0 seconds

Show Buttons
Hide Buttons