Kako premagati strah in izstopiti iz iluzije varnega življenja

Strah je refleks osebnosti, ki je v določeni količini nujen za preživetje. Žal pa se je v naši kulturi in družbi strah močno razširil preko pretiranih skrbi mame za svoje otroke, ki v zgodnjih letih otroštva največkrat kričijo: “Pazi !”. In tako se kasneje sprašujemo, kako premagati strah…

“Pazi!” postane tihi spremljevalec podzavesti za vsa področja življenja in v najstniških letih je to največji vzrok za notranja trenja in stres, ki ga najstnik vsakdanje doživlja.

Potem pa se starši sprašujejo, kako premagati strah pred izpitom, ki zaustavlja njihovega najstnika v pravem razvoju in uspehu ne samo v šoli, temveč na vseh področjih življenja.

Kako se najstnik sooča s šolo in zahtevanimi dejavnostmi je način, na kakšen način bo manifestiral svoje življenje, zato je pomembno, da se tega loti sam, konstruktivno, sistematično in brez pretiranega stresa in strahu s strani okolja, staršev.

Kako sama premagujem strah

Kako premagati strah

Starši se mnogokrat sprašujejo, kako otroku pomagati premagati strah, pri tem pa pozabljajo, da na to lahko odgovorijo le tisti, ki so ga sami premagali v svojem življenju.

No, izraz “premagati” ni ravno pravi, saj strahu zares nikoli ne premagamo, temveč ga samo obvladujemo do te mere, da nam ne kroji naše usode.

Sama sem imela izziv kako premagati strah pred javnim nastopanjem, ki sem ga rešila tako, da sem si dovolila 3 minutni strah pred vsako oddajo, vsakim predavanjem, srečanjem v javnosti s skupino ljudi.

Se pravi, da sem 3 minute dovolila mojemu umu, da mi je v mislih pričaral vse strahove, vse neugodne situacije, ki bi se lahko zgodile med oddajo v živo, med srečanjem, delavnico,…

Seveda to niso zadnje 3 minute pred začetkom, temveč potrebujem po teh 3 minutah, ki jih podarim svojemu strahu, še vsaj 10 minut za konstruktivno uporabo svojega uma.

V teh 10 minutah pa vzamem list papirja in si v obliki miselnega vzorca narišem na papir ključne točke, ki jih želim predati občinstvu.

S tem, ko dovolim strahu, da ima svoje 3 minute, se moja notranjost pomiri in se potem lažje fokusiram na tisto, kar je potrebno narediti.

Izvor strahu

.
Izvor strahu in vseh čustev je v solarnem pleksusu – v predelu želodca in drugih notranjih organih, kjer je dobro, da ga ohranite, zato potrebujete več notranje moči, kot je tam količine strahu.

Zato je pravo vprašanje, ki naj bi si ga vsak, ki si ne upa zares zaživeti po svojih talentih, postavil: “kako premagati notranji strah?”

Kajti notranji strah je vir vseh strahov, to je energija, ki podpihuje vse ostale strahove, da se razvijejo v večjih količinah, zato ga je dobro obdržati na minimalni količini, ki nas še motivira. To je tista zdrava “trema”, ki nas naredi “budne”, bolj zbrane.

Čakra solarni pleksus – sončni pletež je predel, kjer je torej nameščen notranji strah in zato je ta predel najbolj na udaru.

“Napadajo” ga tako sistemi (politični, verski, vzgojni, družinski, …), kot tudi drugi ljudje, saj se čutijo ogrožene ob nekom, ki ga ni strah. Od tod izhajajo tudi bolečine v želodcu zaradi stresa in druge težave, ki jim težko odkrijete vzroke brez poznavanja čaker in dinamike energij.

Se vam kdaj zgodi, da čutite strah po celem telesu?

Ko se strah razširi in prevzame nadzor…

Kako premagati strahove

.
Če želite srečno življenje, nikakor ne smete dovoliti, da se vam center strahu premakne višje, v predel glave, kjer vam popolnoma prevzame nadzor nad življenjem. Žal srečam vse preveč žensk, ki se preda strahovom (ja, predvsem ženski spol se preda strahovom, saj so jih sistemi prepričali, da je ženska privlačna, če je šibkejša).

To se vam, ženske, običajno zgodi v letih med 32 do 35, ko vam začnejo “biti zadnje ure” po normalnem življenju, kar pomeni, da, če po normativih družbe do takrat nimate družine z resnim in premožnim partnerjem, dobre službe, vitke postave, novega avta ter stanovanja z načrti nove hiše.

Takrat se vaša notranja napetost prestavi iz predela želodca v predel glave in v vaših mislih ves čas odzvanja, da je nekaj z vami hudo narobe. Okolje vas je uspešno prepričalo, da so vse te zahteve del “varnega” življenja in da so vse to resnično vaše želje. In če tega ni na vidiku v bližnji prihodnosti, se potem v vašo glavo naseli “tihi” spremljevalec – notranji strah, ki vam uniči vse možnosti resničnega čutenja, saj vas ves čas opozarja: “Pazi! – primeren moški .. , / primerna služba. .. / primerna hiška. .. v vas pa se zgodi nasprotna reakcija in naredite same “napačne” stvari, saj zares ne čutite več sebe in svojega pravega jaza.

Kako prepoznate osebo, ki ima notranji strah v predelu glave?

Vidi se na prvi pogled in to tako, kot da ima oseba “ventilator” v glavi.

Ja, res!

Tako namreč notranji strah prežene konstruktivne misli in prava čutenja – kot ogromen “ventilator”, ki vas naredi razstresene in nezmožne se fokusirati na bistvo.

In težava nastane, da se en del vaše osebnosti tega veseli, ker potem ni potrebno sprejeti odgovornosti in lahko ostanete v svojem “varnem življenju”.

Torej, kako premagati strah?

.
Sprejmite ga, dajte mu svojih 5 min in potem ga varno spravite v svoj solarni pleksus med vsa ostala čustva ter se fokusirajte, kaj je zares potrebno narediti.

Pri tem je v veliko pomoč humor, ki prežene 90 odstotkov strahu in prijatelji, ki vas “porinejo” v mrzlo vodo, ki se je bojite. (12, 3)

Srečno,

Andreja

NOVO!

Ne spreglejte delavnice "Osnove feng shuia za poletje", 14.06.2024

This will close in 0 seconds

Show Buttons
Hide Buttons